ПИСМО СО БАРАЊЕ

Почитуван Генерален Секретаре,

Слушнете не како зборуваме во еден глас за човечките права здравството и образованието.

Ние долу потпишаните сме само малку од проценетите преку 100 милиони луѓе коишто работат живеаат, се грижат за децата насекаде низ светот, со оваа заборавена болест, витилиго.

Ние даваме придонес за секоја посебна индустрија и култура во светот. Ние сме богатите и сиромашните. Ние сме лицето на целата оваа заедница на заборавената болест. Ќе не видите во училиштата, болниците, на ТВ и филмските екрани, спортските арени и црквите, додека многумина се повлекоа и доброволно се изолираа од опшеството.

И покрај тоа што витилиго дневно ги уништува животите на милиони индивидуи откако во историјата има записи за тоа, главно е што во развиениот свет нема лек на повидок. Но малку болести го зголемуваат стравот и презирот отколку што тоа е случај кај витилиго, посебно кај луѓето со темна боја на кожа кај кој што тоа е доста истакнато и бидејќи не е заразно или заканувачки по живот ние честопати не добиваме каква и да е подршка од нашите национални здравствени системи.

Значи, Јас ја подржувам иницијативата на 25 Јуни и соодветно барам од Обединетите нации да

1. Да тежнејат кон мултилатерални напори во здравствената нега и едукација за витилиго, и

2. Да го назначи 25 Јуни како Светски ден на Витилиго

Господин Генерален Секретаре, ве молиме слушнете го нашиот глас. Ние знаеме дека Вие можете да ги охрабрите државите членки да ги почитуваат нашите права. Ве молиме стремете се кон полититичка подршка во соработката за заборавената болест, во овој случај за витилиго. Ова е од суштинско значење за човечките права и личното достоинство на милиони жени, мажи и деца на оваа планета.

Why Is It Important

There are a lot of people who don't want you to stand up for your rights and demand a cure. They say vitiligo is not life threatening and not contagious, and you must embrace a life of a pariah, hiding yourself from sunlight and from the society.

Vitiligo is an under-researched disease resulting in milky white skin patches on the skin. The breadth and complexity of the disease require international collaboration in therapy development. The severity of the disease calls for national healthcare support.

So, speak up for your condition and your rights. Sign the letter to tell the UN Secretary-General that you want recognition and support. It would be appreciated if you could give every member of your family or group an opportunity for signing.

Signatures count

We have collected 485999 signatures of the target 500000

Sign with social network

Petition Form № 486000
Show your signature in public?
The code 'verifies' you are not a bot.

petition signatures

 • 485999) Privacy Protection, 10/20/2014 19:56
 • 485998) маркабаев аубакир, Алматы, Казахстан, пенсионер, 10/20/2014 13:17
 • 485997) Ana Cruz, Miami, Miami Dade, Student, 10/20/2014 03:48
 • 485996) MESKINE AMINA, casablanca, maroc, sans, 10/19/2014 12:04
 • 485995) christine B, paris, france, , 10/18/2014 20:29
 • 485994) Didintle Mpedi, Gaborone, Botswana, Student, 10/18/2014 17:20
 • 485993) Ese Omaruaye, Warri, Nigeria, IT Administrator, 10/18/2014 16:06
 • 485992) Amanda Van Niekerk, Dubai, United Arab Emirates, , 10/18/2014 11:06
 • 485991) Anna Kmieć , Kłodzko , Polska, nurse, 10/18/2014 07:44
 • 485990) Shelley Moister, atlanta, usa, Director Prod Mgmt, 10/18/2014 01:37
 • 485989) Deanna Ellis, Germantown, USA, , 10/18/2014 00:17
 • 485988) Марія Ярич, Львівська обл, Україна, Вчитель, 10/17/2014 21:13
 • 485987) vanessa taylor, wolverhampton, uk, , 10/17/2014 20:01
 • 485986) Agnes Ressinka, Budapest, Hungary, , 10/17/2014 17:22
 • 485985) ANA VEGA, SAN JUAN, PUERTO RICO, , 10/17/2014 04:30
 • 485984) Denise Smith, PR, Arecibo, , 10/16/2014 22:07
 • 485983) Dana Coleman, ATLANTA, United States, , 10/16/2014 19:25
 • 485982) Dovhani Makhunamisha, Johannesburg, South Africa, Accountant, 10/16/2014 07:08
 • 485981) Maryline Longueville, Saint Cloud, France , Rue de Bearn, 10/15/2014 20:32
 • 485980) Mickael BOUDMER, Channay sur Lathan, FRANCE, , 10/15/2014 18:42
 • 485979) nish singh, Emalahleni, South Africa, , 10/15/2014 07:15
 • 485978) Myriam BOULARAN, ST ORENS 31, FRANCE, , 10/13/2014 17:10
 • 485977) Dwight Cave, Bowie, United States, Self Employed, 10/13/2014 16:12
 • 485976) brittany brent, Bowie, United States, Full time student, 10/13/2014 16:10
 • 485975) Anthony Cusimano, Baton Rouge, United States, Student, 10/13/2014 13:39
 • 485974) seung gun yang, seoul, south korea, , 10/11/2014 15:34
 • 485973) Dr Prakash Verekar, Nashik, India, Acupuncture Practitioner, 10/11/2014 01:29
 • 485972) Privacy Protection, 10/10/2014 14:00
 • 485971) Елена Швадронова, Москва, Россия, Риэлтор, 10/10/2014 10:03
 • 485970) Jinkyun Han, Daegu, South Korea, Vocational Counselor, 10/10/2014 06:08
 • 485969) Lois Steinberg, Winnetka, United States, singer, 10/10/2014 05:46
 • 485968) boyeun jeon, seoul, south korea, , 10/09/2014 09:23
 • 485967) Chantae gant, Racine, us, cna, 10/09/2014 02:02
 • 485966) Nunzia Pandoli, Florence, Italy, business consultant, 10/08/2014 22:00
 • 485965) Craig Binder, Covington, US, , 10/08/2014 13:21
 • 485964) Privacy Protection, 10/08/2014 08:26
 • 485963) Sasedran Satianarainan, SKUDAI, Malaysia, IT, 10/08/2014 07:22
 • 485962) Imad Boukrit, chanteloup les vignes, France, étudiant , 10/07/2014 18:14
 • 485961) veronica esteras, girona, España, técnico en farmacia, 10/07/2014 10:03
 • 485960) Privacy Protection, 10/07/2014 03:17
 • 485959) inok choi, seoul, south korea, florist, 10/06/2014 14:20
 • 485958) matthew austin, Folkestone, Engaland, customer service agent, 10/06/2014 12:23
 • 485957) JEONG IM CHOI, WONJU, SOUTH KOREA, SALES, 10/06/2014 01:27
 • 485956) AMIT HIRANI, Lexington, United States, Pharmacy Student, 10/05/2014 19:31
 • 485955) gustavo basta, marcos paz, argentina, empleado, 10/04/2014 14:19
 • 485954) Josue Arguello, cayce, usa, mechanic, 10/04/2014 13:44
 • 485953) Alisha Diaz, cayce, usa, student, 10/04/2014 13:41
 • 485952) Heather Clark, Virginia Beach, United States of America, none currently, 10/04/2014 13:16
 • 485951) Nicole Miles, Virginia Beach, United States, , 10/04/2014 11:38
 • 485950) Nemanja Zivkovic, Pirot , Serbia , Youth Worker, 10/03/2014 15:53

VR FOUNDATION: SPONSOR OF THE DAY

Firmly committed to curing Vitiligo, the VR Foundation is a non-profit organization funding and fast-tracking medical research globally. We challenge the disease of vitiligo with educational and medicinal enlightenment. We care; we educate; we advance knowledge. We are the VR Foundation.